Gastronomie Madeiry
Madeira nabízí vedle velkého výběru regionálních produktů stejně velké množství mezinárodních gurmánských jídel.
Vzhledem k blízkosti moře se většina restaurací specializuje na pokrmy z ryb a korýšů jako jsou například grilované přílipky, chobotnice a krevety, steaky z tuňáka a filé z tkaničnice tmavé.
Dalším neodolatelným jídlem je hovězí kebab, špíz na vavřínovém dřevě podávaný se smaženou kukuřicí či typickým "Bolo-do-Caco" (kváskový chléb ze sladké brambory) s česnekovým máslem. Mezi další oblíbené pokrmy na Madeiře patří domácí kuskus, pšeničná polévka, domácí chléb vyrobený ze sladkých brambor a maso marinované v česneku a víně.
Tropické ovoce propůjčuje své exotické chutě velkému množství dezertů. Mango, banány, avokádo a mučenka, to jsou ingredience v široké škále pudinků, soufflé a zmrzlin.
Ostrov Madeira se může pochlubit také bohatou tradicí cukrovinek zejména tradičním „Honey Cake“, symbolem Vánoc na Madeiře. Jeho recept obsahuje mnoho bohatých a lahodných přísad jako jsou koření, ořechy a med z cukrové třtiny.
Šťáva z mučenky, papáji, guave, manga a mandarinky je součást oblíbeného nápoje „Poncha“, smíchaného společně s bílým rumem, včelím medem a citronem.